Aktuellt

ELE Forsa ökar sitt fokus på hållbarhet och digitalisering

2022-12-22

Under 2022 har ELE Forsa deltagit i Propells projekt StällOm Go och utforskat nya möjligheter för att stärka kvalitetssäkring genom maskininlärning och minska klimatavtrycket genom digitala lösningar.

ELE Forsa tillverkar nästa 1 miljon pallar per år. Mycket av tillverkningen sker idag med automatik och i takt med den tekniska utvecklingen ökar också kravet på övervakning för att säkerställa kvalitén. Det första av två projekt gick ut på att utvärdera visuell kontroll via maskininlärning. Genom det skulle kvalitetsnivån höjas och kostnaderna sänkas.

Det andra projektet fokuserade på att minska virkesspillet i tillverkningen. Under de senaste två åren har virkespriserna stigit kraftigt och att minska spillandelen blir allt viktigare för lönsamheten. Att utnyttja råvaran maximalt är också ett viktigt mål för ELE Forsa för att minimera klimatavtrycket.  

Projekten har bedrivits i samarbete med Propell, som är en organisation som främst stöttar verksamheter i Gävleborg och samarbetar bland annat med forskningsinstitut RISE, med forskare inom allt från samhällsbyggnad till energisystem och digitalisering.

Se Youtube-klippet där VD Mattias Ringström förklarar vad projekten har gått ut på